Gratis ställplatser för husbil och husvagn

Många är vi som reser med husbil eller husvagn på semestern och för att spara på semesterkassan kan gratis ställplatser vara av intresse. Istället för att betala för en campingplats kan man parkera och övernatta gratis på flera platser i Sverige men också i Europa.

Målet med den här sidan är att ge flera alternativ på sätt att hitta dessa kostnadsfria sätt att campa med sin husbil eller husvagn. Det finns särskilda appar och hemsidor, kartor och forum och sociala medier där du kan hitta platser.

en gratis ställplats vid en kulle

Hitta ställplatser som är gratis

För att hitta rekommenderade ställplatser för husbilar och husvagnar kan du använda appar eller hemsidor. Här är några vi kan rekommendera att kika på och en del har filterfunktioner för kostnaden, där du kan ställa in att leta efter de som är helt gratis eller väldigt billiga.

Använd de internationella tjänsterna om du vill hitta ställplatser i Norge, Danmark eller övriga Europa.

Populära ställen att semestra på i Sverige är Skåne, Öland och Västkusten dit många åker varje sommar med sina husbilar och husvagnar.

På en del orter finns kostnadsfria parkeringar en bit utanför stan där det går att ställa upp fordonet och sedan ta kollektivtrafik eller cykel in till city. Det brukar sällan kosta något att ställa sig där.

Saknas på gratisplatser för camping

De gratis ställena erbjuder en bra plats för övernattning utan kostnad, vilket gör dem till ett attraktivt val för budgetmedvetna resenärer. De bästa platserna ligger i natursköna områden eller i närheten av intressanta turistmål, men då kostar de oftast en slant.

På helt gratis ställplatser kan utrustningen och bekvämligheterna vara begränsade jämfört med betalda campingplatser. De funkar ändå bra för dig som är förberedd och självförsörjande på vatten och el.

ansluter husbilen till eluttaget

Tillgängligheten kan variera beroende på plats, säsong och lokala förordningar, så det är klokt att göra efterforskningar och planera i förväg. Kanske ställplatsen är gratis just för att ingen ser efter den och plogar eller röjer fram till platsen.

Hitta ställplatser genom Google Maps