Söka jobb i Norge med gratis boende

I Norge är lönerna i snitt högre än i Sverige men som en följd av det kostar det också mer att leva där. Kostnaden för boende kan få en att tappa hakan, men tänk om det fanns jobb i Norge med gratis boende!

Norge har länge varit ett populärt land för svenskar som vill pröva lyckan utomlands. De högre lönerna och den höga levnadsstandarden lockar många till vårt grannland i väst.

jobba med gratis boende i Norge

Men med de högre inkomsterna kommer också högre kostnader, särskilt när det gäller boende. Det finns dock flera möjligheter till att lösa boendet helt gratis om man går rätt vägar.

Kraven för att få jobba i Norge

Om du ska jobba tillfälligt i Norge (max 6 månader) och är svensk medborgare behöver du skaffa ett skattekort och ett D-nummer, vilket du gör hos det norska Skattekontoret.

Du behöver detta för att kunna betala norsk skatt och få tillgång till deras sociala tjänster, kunna öppna norskt bankkonto med mera. Första steget är dock att skaffa ett jobb, innan du ansöker om skattekortet och D-numret.

Ska du stanna i Norge och jobba längre än ett halvår måste du skaffa norskt id-nummer (personnr) och folkbokföra dig i landet.

Så hittar du jobben med gratisboende i Norge

En del yrkeskategorier har enklare att få sitt boende betalt. Till exempel har det under flera år varit ett stort sug efter vårdpersonal i Norge och många svenskar har tagit tillfället och jobba där.

inom vård och omsorg erbjuds svenskar ofta gratis boende vid jobb i Norge
Inom vård och omsorg erbjuds svenskar gratis boende i Norge

En förmedlare inom dessa yrken är WorkNorway med över 25 000 registrerade personer som sökt eller söker jobb inom vård och omsorg. Har du en sån utbildning kan du hitta jobb i Norge med gratis boende.

Som anställd av Worknorway kommer du alltid att erbjudas fria resor och gratis boende i bra relation till din arbetsplats.

worknorway.no/jobb-i-norge, 2024-05-17

Fiskeindustrin är också ett område där arbetsgivare erbjuder boende till sina anställda. Det är många unga svenskar som åker till Norge för att tjäna pengar på att rensa fisk. Flest jobb hittar du i Nordnorge på orter som Tromsö och Bodö.

Vad kostar boende annars i Norge?

Priset på hyreslägenhet i Norge ligger flera tusen över motsvarande i Sverige. Snitthyran för en 2-rums lägenhet är 10 620 NOK för hela landet men hela 13 850 NOK i Oslo og Bærum kommun.

LägenhetSnitt NorgeSnitt Oslo
1 rum8 76010 410
2 rum10 62013 850
3 rum12 32016 790
Uppgifter om genomsnittlig lägenhetshyra i Norge i NOK, data från 2023 ssb.no 09895

Boendesystemet i Norge bygger inte på långa bostadsköer som vi har här i Sverige. Fristående förmedlare är mycket vanligare och det brukar generellt sett inte vara svårt att hitta nånstans att bo.

Dela boende i Norge för billigare boendekostnad

Hittar du ingen arbetsgivare som kan erbjuda gratis boende men vill hålla nere din boendekostnad kan du dela med någon annan. Det finns många svenskar som vill prova på att jobba i Norge en period och är i samma situation som dig.

På Facebook-gruppen ”Jobb och dela boende i Norge” kan du hitta öppningar som kanske passar dig.