Tjäna pengar när du laddar din elbil

Bilar kostar mycket pengar och inköpspriset för elbilar ligger fortfarande högre än för fossildrivna fordon. Tänk om det fanns ett sätt att tjäna pengar på den dyra elbilen och kunna äta ikapp den där dyrare prislappen.

Att äga en ny elbil är billigare än en ny fossildriven bil och det mycket på grund av lägre skatt, mindre service och att elbilsladdning hemma på rätt tider, är långt mycket billigare än vad bensinen och dieseln kostar vid pumpen.

Nu finns även möjlighet att använda elbilens batteri till att hjälpa svenska kraftnätet att balanseras, och tjäna pengar på det.

tjäna pengar på att ansluta elbilen till laddboxen

Låna ut elbilsbatteriet

Du som har eller planerar att köpa en elbil och vill kunna tjäna pengar på den kan nu ”låna ut” ditt elbilsbatteri till elnätet. Som tack får du ersättning i form av avdrag på din elfaktura.

Elsystemet måste alltid vara i balans och i kontrollrummet hos Svenska Kraftnät sitter personer och övervakar och planerar för att det alltid ska vara så. Med balans menas att det måste konsumeras lika mycket el som det produceras, i varje sekund.

Utbyggnaden av vindkraftverk och solpaneler har gjort att det blir större svängningar i elproduktionen. Det man behöver göra ifall det är för liten elförbrukning är att stoppa tillförseln, stänga av elproduktionen och det är kostsamt för den som äger kraftverket eller solcellsparken.

Det har därför uppstått ett läge där alla som har möjlighet att lagra energi i form av hushållsbatteri eller i batteriet på en elbil kan få vara med och ta emot överskottet.

Elbolaget Tibber har nu lanserat vad de kallar för GRID REWARDS. Den som har en elbil uppmanas att alltid ha den ansluten till sin laddbox. När kraftnätet behöver hjälp med balansering kan de skicka in laddning till din elbil och du får ersättning för det.

Du får 400 kr när du byter till Tibber via denna länk

Vill du inte ha det kan du googla dig fram till företagets hemsida

Det handlar oftast bara om korta tidsperioder på minuter som elnätet kan behöva hjälp. Under ett dygn kan det summera ihop till 30-60 minuter och en ersättning på 10-15 kr.

Första veckan med Grid Rewards genom Tibber

På samma sätt kan den som har ett hushållsbatteri också ansluta det till liknande system och få ersättning för att ta emot överskottsenergi. Checkwatt är en sådan tjänst och de har räknat ut att man kan tjäna 24 000 kr per år om man bidrar med ett batteri på 12 kWh.