Gratis bokföring

Att göra gratis bokföring har varit möjligt länge på manuell väg, men smarta digitala lösningar kan spara mycket tid för småföretagaren. Professionella bokföringsprogram kan köpas för tusentals kronor eller som ett abonnemang. Låt oss titta på vilka digitala lösningar för gratis bokföring som finns idag.

Kvinna som gör bokföring gratis

Alla som driver ett företag är enligt Bokföringslagen (BFL) skyldiga att upprätt bokföring. Det gäller oavsett storlek på bolaget, från enskild firma till publika aktiebolag.

Att lära sig bokföring är inget man måste men som liten företagare finns sällan några alternativ eftersom det kostar att anlita redovisningsbyråer. Du kan gå gratis utbildning inom bokföring och även sköta själva bokföringen gratis, på egen hand.

För- och nackdelar med gratisprogram

Exempel på gratis bokföringsprogram

Exempel på helt gratis bokföringsprogram

Wrebit, ett nätbaserat bokföringsprogram som funkar i mobilen och har stöd för enkel fakturering och bokföring. Bas är gratis men det finns även + från 199 kr/mån ifall du behöver fler funktioner. Hemsida.

Enkelbok, helt gratis system som funkar i både mobil och webbläsare på dator. Gratisversionen är för småföretagare som vill och kan sköta sin bokföring själva. Det har stöd för bokföring, fakturering och lön. Hemsida.

Dooer, marknadsförs som ett gratis bokföringsprogram för alltid. Det funkar endast om du har aktiebolag. Verifiering sköts genom BankID och de har byggt flera integrationer mot Skatteverket och svenska banker. Hemsida.

Kapitas, ett bokföringsprogram för småföretag och föreningar. I gratisversionen kan man sköta bokföring och ta fram rapporter. Det är begränsat till 1 användare men funkar för alla företagsformer. De erbjuder en Plus-version för 59 kr/mån med fler funktioner och användare, samt fri support. Hemsida.

Gratis provperioder för avancerad bokföring

Förutom de program vi listat finns det även möjlighet att testa mer avancerade system för bokföring kostnadsfritt. Många erbjuder gratisperioder på 14 dagar till en månad och några ger gratismånader till nystartade bolag om de tecknar en avtalsplan.

Exempel på företag som erbjuder detta är Speedledger och Fortknox. Tänk också på att det faktiskt finns distansavtalslagen och öppet köp som i praktiken gör det gratis att testa vissa bokföringstjänster.