Skapa ditt gratis släktträd

Att utforska sin släkt och bygga upp ett släktträd är en fascinerande resa tillbaka i tiden, vilken ger en djupare förståelse för ens familjehistoria och rötter. I takt med att digital teknik utvecklats, har det blivit betydligt enklare att samla, organisera och dela information om våra förfäder.

Denna artikel guidar dig genom processen att skapa ditt eget släktträd gratis, helt utan kostnad, och belyser de verktyg och resurser som finns tillgängliga för att hjälpa dig på vägen.

vackert släktträd i brons

Samla information om din släkt

Först och främst är det viktigt att samla så mycket information som möjligt om din familj. Börja med det du redan känner till och utvidga sedan din forskning stegvis.

Prata med äldre släktingar, samla in gamla brev, fotografier, och officiella dokument som födelseattester, vigselbevis och dödsattester. Varje bit information kan leda dig till nya upptäckter om din släkts historia.

Populära gratissajter för släktforskning online

Nästa steg är att välja ett verktyg för att skapa ditt släktträd. Det finns flera kostnadsfria webbplatser och programvaror som erbjuder användarvänliga plattformar för detta ändamål.

Dessa plattformar tillåter dig att mata in information om dina släktingar, ladda upp dokument och bilder, samt automatiskt generera släktträdsdiagram. OBS! Det kan vara så att gratiskontot är begränsat till en viss nivå och att mer avancerade funktioner kostar pengar.

Några populära alternativ är:

FamilySearch

Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga ger tillgång till FamilySearch kostnadsfritt för alla oavsett tradition, kultur eller religiös tillhörighet.

Ancestry

Hos Ancestry finns de svenska kyrkböckerna från 1451-1943 och födelseuppgifter för avlidna fram till 2006.

ArkivDigital

97 miljoner bilder ur kyrkböcker, en kvarts miljard sökbara namn och 4,7 miljoner flygbilder.

Som du märker är det hos vissa endast gratis under en provperiod. Om du har samlat på dig all information om namn, tidpunkt för födelse och död samt släktskap så kan du hinna bygga ditt släktträd gratis i deras tjänster. Nu är det inte alltför dyrt att ta kostnaden för en månad. Hos ArkivDigital kostar det 59 kr och det finns ingen bindningstid.

gratis utskrivet släktträd på papper

Gratis mallar för utskrivet släktträd