Gratis kreditupplysning på dig själv

Har du koll på hur din kreditvärdighet ser ut? Varje gång man ansöker om lån eller ska ingå avtal som innebär ett stort ekonomiskt åtagande måste banker och långivare göra en kreditkoll. Visste du att man kan göra en gratis kreditupplysning på sig själv?

Så kan ett kreditvärde hos uScore se ut
Så kan kreditvärdet presenteras hos uScore

uScore gratis kreditkoll

En gratis tjänst för att hålla koll på sina kreditdata är uScore, som hämtar data från världens mest använda kreditvärderingsbolag Creditsafe.

Det är enkelt att registrera ett konto och det går fort att få fram sitt värde (0-100). De har över 700 000 medlemmar som använder tjänsten. Varför gratis? uScore kan komma med ekonomiska råd och tips som de kan tjäna pengar på genom samarbeten med andra aktörer inom finansbranschen.

MinKreditkoll gratis kreditupplysning

MinKreditkoll är en gratis ekonomitjänst för privatpersoner som vill få bättre koll på sin kreditvärdighet. De har över 400 000 medlemmar som kontinuerligt kan övervaka sin egen så kallade kreditscore.

Med tjänsten kan du övervaka ändringar av din kreditkoll och få en analys över din egen privatekonomi. Man kan skapa en tydlig budget och jobba mot att förbättra sin score över tid. En bra kreditscore innebär att man lättare kan få låna pengar till bostad, privatlån eller skaffa kreditkort och hyresavtal.

När banker hämtar in kreditupplysning gör de det via partners som till exempel UC, Bisnode eller Creditsafe. MinKreditkoll gör sin inhämtning från Creditsafe åt dig, helt gratis.

göra kreditupplysning gratis
Har du koll på din ekonomi och kreditscore?

Inte gratis att ta UC kreditupplysning på sig själv

UC är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag och de har tidigare haft en gratis tjänst men nu tar de betalt. Man kan beställa en upplysning genom tjänsten Min Upplysning och den kostar 29 kr/st.

I den får man veta det som bankerna får veta om dina befintliga lån och krediter, betalningsanmärkningar, inkomst och vilka senaste kreditupplysningar som beställts på dig. Den som vill hålla koll på sin UC över tid kan prenumerera på tjänsten Kreditkollen, som kostar 49 kr/mån.

Testa kreditvärdighet gratis med låneansökan

Ett sätt att testa sin kreditvärdighet gratis på är att ansöka om ett lån. Att inhämta en låneoffert kostar inget och det är inte heller bindande. Man kan alltså tänka sig att gå tillväga på det sättet för att få sin kreditvärdighet prövad.

När ett företag tar en kreditupplysning måste det skickas ut en notis om det till personen som upplysningen gäller. Den får du alltså i handen eller skickad till din digitala brevlåda. I den kreditupplysningen framgår en hel del saker som ingår i en kreditvärdering.

Tänk dock på att detta innebär att det sker en förfrågan och att ha många förfrågningar hos till exempel UC kan vara ett varningstecken hos en del långivare. Därför är det kanske inte det bästa sättet att hålla koll på sin kreditvärdighet såhär. Det tar ju dessutom upp resurser hos långivaren som du i praktiken utnyttjar ifall du inte ens hade tänkt låna.