Kolla vem som äger bilen gratis

Det är gratis att kolla upp vem som äger ett fordon. Att ta reda på vem som är ägare av en bil eller annat fordon med registreringsnummer kan vara av stor betydelse i vissa lägen. Det kan vara om du står inför att köpa en begagnad bil eller behöver information om ett fordon som orsakat skada eller hinder.

I Sverige finns det flera sätt att kontrollera vem som äger en bil utan kostnad. På Transportstyrelsens hemsida (Fordons- och ägaruppgifter) är helt gratis att använda.

Där kan du söka på registreringsnummer och få fram data som till exempel:

  • Fordonets tillverkningsår
  • Besiktningsstatus
  • Årsskatt
  • Påställt eller inte

För att få fram ägaruppgifterna beställer du ett gratis mejl eller använder deras SMS-tjänst. Det funkar så att du skickar REGNR som ett SMS till 71640. En kort stund efter att du skickat får uppgifterna ur bilregistret direkt till mobilen som ett svarsmeddelande. Tjänsten är kostnadsfri (ev. teleoperatörsavgifter kan tillkomma).

att kolla vem som äger bilen är alltid gratis
Vem äger den här bilen? Det är gratis att kolla upp fordonsuppgifter i Sverige

Vidare erbjuder vissa försäkringsbolag och bilrelaterade webbtjänster liknande uppgifter gratis. Dessa plattformar kan också ge insikt i fordonets historik, såsom tidigare skador eller ägarbyten, vilket kan vara avgörande vid köpbeslut.

Det är dock viktigt att förstå att viss information kan vara begränsad av integritetsskäl och att fullständig ägarhistorik inte alltid är tillgänglig utan kostnad.

Eftersom Transportstyrelsens tjänst är helt gratis, var uppmärksam på andra tjänster som vill erbjuda samma tjänst kostnadsfritt eller mot avgift. Det kan vara så att de vill ha dina uppgifter till reklamutskick eller för andra syften.