Så får du veta en privatpersons inkomst gratis

Alla privatpersoner i Sverige som har en inkomst måste årligen deklarera. Deklarationen är offentlig handling och det innebär att du kan kolla upp en privatpersons inkomst helt gratis.

Så här kan du göra:

  • Ringa Skatteverket, de är skyldiga att lämna ut uppgifter utan att du måste ange ditt skäl och privatpersonen du frågar om får heller inte veta det. Här finns kontaktuppgifterna.
ringer till skatteverket och frågar gratis om en privatpersons inkomst
  • Gå till biblioteket och läsa taxeringskalendern gratis, större bibliotek i varje län har taxeringskalendern sparad för flera år bakåt. Den senaste får du bläddra i på biblioteket men äldre utgåvor går att låna hem gratis.

Privatpersonens inkomstuppgifter du kan se gratis

Deklarationens detaljer får du inte reda på utan bara resultatdelen och där framgår till exempel inkomst av tjänst och inkomst av kapital.

Du kan alltså göra en lönekoll på vilken privatperson som helst som har deklarerat inkomst av tjänst under året. Förutom att kolla lön kan du se hur det står till med avkastningen från värdepapper (inkomst av kapital) eller om hen har underskott av kapital, kanske på grund av höga räntekostnader från stora lån.

Se om grannens nyinköpta bil, uppvärmda pool eller nyrenoverade kök har lett till tunga räntebetalningar senaste året.