Gratis parfymprover

Exklusiva parfymer vill man ogärna chansa på att köpa när man inte vet hur de doftar. Att få gratis parfymprover är då önskvärt och det finns flera sätt att komma över parfymtester. Låt oss visa dig hur!

Gratis parfymprover som kom i brevlådan

Beställa hem gratisprover på parfym

Först och främst, utforska möjligheten att beställa hem gratisprover. Flera varumärken och webbplatser erbjuder kostnadsfria prover för att locka nya kunder.

Vi delar här med oss om erbjudanden, vilka webbplatser du bör besöka och tips för att öka chanserna att få doftprover direkt till din postlåda.

  • Try it first hos Notino
    Notino.se har gjort en smart sak och förpackat vissa exklusiva dofter på ett speciellt sätt. Du köper en fullstor flaska men får med ett litet prov vid sidan om. Den kan du öppna och prova helt gratis. Gillar du inte doften får du returnera den oöppnade parfymflaskan och pengarna tillbaka. Ja, det är också en typ av gratis parfymprov.

Just nu har vi inte hittat någon som bjuder på helt gratis parfymprov (ingen frakt, inget utlägg, inga köpkrav etc.). Men bokmärk sidan och återkom lite då och då för att se om det finns nytt gratistips.

Köpa samples av parfymer

Ibland erbjuder inte varumärkena gratisprover, men det finns fortfarande sätt att testa lyxiga dofter utan att köpa en fullstor flaska. Att köpa samples är ett ekonomiskt sätt att utforska olika parfymer.

Vi listar här de bästa platserna att köpa miniflaskor från, hur du gör de mest kostnadseffektiva valen och hur du använder dessa samples för att hitta din nya signaturdoft.

  • Gents provkit med herrdofter
    Den största svenska skönhetsbutiken för män, Gents, har många av sina herrdofter som samples du kan köpa. Istället för att behöva lägga ut en tusenlapp på en superexklusiv doft kan du köpa 1 ml i små provrör för under hundralappen. De flesta av de kostar kring 100 kr och en bra översikt hittar du här.
  • Parfymproverna Herr hos Sliqhaq
    En stark utmanare på herrsidan är Sliqhaq och även där finns det småflaskor av exklusiva herrdofter att beställa billigt. Köp de tillsammans med någon förbrukningsvara du brukar använda och testa dig fram.

Testa parfym gratis i butik

En till möjlighet är såklart att besöka en parfymbutik och botanisera i deras sortiment. Där finns också möjligheten att få personlig rådgivning.

två kvinnor testar parfym i en butik, sprayar på en blotter (pappersremsa)

På de flesta större orter finns butiker som Åhlens, Kicks och Lyko. Bor du i Stockholm är utbudet större med NK och andra finare butiker.

Innan du beger dig till butiken, gör lite forskning. Identifiera de doftnoter du föredrar och de märken som intresserar dig mest. Genom att ha en klar bild av vad du söker, kan du direkt rikta in dig på relevanta alternativ.

När du väl är i butiken, tveka inte att fråga personalen om råd. De kan erbjuda insikter om dofternas komposition, hållbarhet och hur de interagerar med olika hudtyper.

För att undvika att bli överväldigad av dofter, börja med att spraya från tester på en blotter (pappersremsa) istället för direkt på huden. Detta ger dig en första uppfattning om doften utan att blanda den med andra eller din egen hudkemi.

Välj ut ett fåtal dofter som du tycker om och applicera dem på olika delar av din arm. Huden bringar fram parfymens unika noter och låter dig uppleva hur doften utvecklas över tid. Kom ihåg att vänta några minuter mellan varje test för att ge doften tid att sätta sig.

Din luktsinne kan bli överbelastad efter att ha sniffat på flera parfymer. Ta en paus, gå utanför butiken eller lukta på något neutralt, som din egen hud eller en bit ren ull, för att ”nollställa” din näsa.

en man för parfymprov till näsan för att lukta på doften

Många butiker erbjuder små prover av parfymer som du kan ta med hem. Detta är ett utmärkt sätt att testa hur parfymen interagerar med din hud över en hel dag eller i olika miljöer.

Saker att vara uppmärksam på

Om du hittar parfymprover på en engelsk sajt, kolla hur de hanterar leverans. Inom EU är det fri handel och inga tullavgifter men skulle det vara så att de skickar proverna från USA eller UK så är risken hög att du måste tulla produkten, och då blir den ju inte gratis. Dock är det lite oklart hur tullen ska beräkna tullavgiften när produkten kostar 0 kr.