Gratis synundersökning hos optiker

När man ska skaffa glasögon, köpa linser eller ta körkort behöver man göra en synundersökning. Flera optiker erbjuder gratis synundersökning om vissa villkor uppfylls, och här går vi igenom möjligheter och fällor.

Gratis synundersökning hos legitimerad optiker

Det sägs att inget är gratis här i världen och så är det ju faktiskt med synundersökningarna också. Butiker kör ibland kampanjer där man lockar med gratis syntest, men under vissa villkor.

Oftast är det att undersökningen är kostnadsfri om du sedan väljer att köpa glasögon eller linser av optikern. Du kan alltså inte gå dit och få din synundersökning gratis och sedan gå nån annanstans för att handla.

Men i valet mellan två olika optiker som har samma pris på glasögonbågar eller linser är det ju dumt att välja nåt annan än den som gör synundersökningen gratis på dig.

Glasögon och en bok

En del optiker kan ha särskilda policys kring undersökningar på barn. Det finns ju möjlighet att få gratis glasögon till barn med synfel. Ett bidrag lämnas genom regionen som kan täcka hela kostnaden om ni väljer budgetglasögon.

Optiker som idag erbjuder gratis syntest

Det varierar när och var det finns möjlighet till gratis syntest. Ofta kör optiker kampanjer för att locka nya kunder och då kan det vara genom att erbjuda gratis synundersökning, men var uppmärksam på under vilka villkor det är.

I fältet med betalda sökträffar i Google kunde man i oktober 2022 hitta följande om man satt i Umeå och sökte:

sökresultat på google efter gratis synundersökning, oktober 2022
Undrar vad man utsätts för hos Memira som erbjuder gratis ”syndundersökning”…

Vad får du för träffar där du bor? Resultatet är lokalt så det kan ju finnas erbjudanden om gratis synundersökning i Göteborg, Stockholm men inte i Malmö just nu.

Ett tips är också att vända sig till lokala optikerbutiken och helt enkelt fråga om rabatt på synundersökningen ifall du också köper glasögonen eller linserna genom de.

Nästan kostnadsfritt och billigaste synundersökningen

När vi menar ”nästan” kostnadsfri inkluderar vi optiker som bjuder på synundersökningen om man sedan väljer att köpa glasögon eller linser. I praktiken blir det ju då en 100% rabatt på kostnaden för undersökningen, men du måste ju ändå betala pengar för totala affären.

För att hitta den här typen av erbjudanden och billigaste synundersökningen i ditt område rekommenderar vi att titta i lokaltidningar. Titta i ortens lokaltidning eller en gratistidning med lokala annonsörer som finns där du bor.

Oftast brukar optiker annonsera i dessa tidningar för att locka med billig synundersökning, för de vet att de kan tjäna igen pengarna på att sälja glasögon eller linser till dig.