Gratis transport & frakt

Förflyttning är något som hör till både vardag och fritid. Transporter av människor görs med cykel, buss, tåg, båt och bil. De allra flesta transporter kostar pengar men ibland finns möjligheten att resa gratis.

Gratis frakt

Andra typer av transporter är frakt av prylar. Du kanske har flyttat och hyrt eller lånat ett släp för att frakta dina saker. Du har säkert näthandlat en eller ett par gånger och då betalat för frakt eller fått den gratis. Frakter är en stor del av vårt samhälle.

Gratis kollektivtrafik

Det hör inte till vanligheten men det finns faktiskt kommuner som infört gratis kollektivtrafik.

Gratis kollektivtrafik finns i Sverige

Ockelbo kommun, där Prins Daniel växte upp, införde det 1995 efter att en dam ska ha frågat om hon inte kunde åka med skolskjutsen till och från stan. Politikerna hörsammade önskemålet och införde ”kuxabussar”, offentlig transport som är helt avgiftsfritt för alla kommunens invånare med avgångar anpassade till skolornas tider.

I många kommuner brukar man på sommarlovet erbjuda gratis kollektivtrafik för ungdomar i skolåldern. Det för att få de att kunna ta sig ut på aktiviteter och inte bli sittandes hemma på grund av för dyra transporter. I region Stockholm har det beslutats att den lösningen ska bli permanent för barn mellan 12-18 år.

Testa gratis hyra av elsparkcykel

Många appar för elsparkcyklar ger gratis test

Elsparkcyklar finns i de flesta större svenska städer idag och det pågår en kamp mellan de olika aktörerna att få flest användare. Ett sätt som de gör det på är att erbjuda gratis hyra en viss tid eller att man får insatt en startpott pengar att använda.

Några av de största i Sverige är Voi, Lime, Uber (Lime), Ryde och Bolt.