5 sätt att anlita advokat på gratis
Många undrar om det går att få juridisk hjälp utan att betala – särskilt när det handlar om känsliga frågor som arv, vårdnad eller separation. Faktum är att det i vissa fall faktiskt är möjligt att anlita en advokat gratis, eller åtminstone till kraftigt reducerad kostnad. Här går vi igenom vilka vägar som finns.

1. Rättsskydd via hemförsäkringen
De flesta hemförsäkringar innehåller ett rättsskydd som kan täcka advokatkostnader vid tvister, till exempel om arv eller vårdnad. Du betalar en självrisk, men försäkringen täcker resten upp till ett visst belopp.
2. Rättshjälp från staten
Har du låg inkomst kan du ansöka om statlig rättshjälp. Då betalar staten en del eller hela kostnaden för din advokat. Inkomstgränsen ligger omkring 260 000 kr per år, och du måste först ha försökt lösa problemet på annat sätt (t.ex. via försäkring eller rådgivning). Läs mer om det här.
3. 15 minuters gratis rådgivning
Många advokatbyråer erbjuder en kort kostnadsfri inledande rådgivning – ofta 15–30 minuter – där du kan beskriva ditt ärende och få vägledning. För deras del är detta ett sätt att dels marknadsföra sig men också bilda sig en uppfattning om de kan bygga ett bra case. De använder samtalet för att kunna räkna på affären helt enkelt.
4. Kommunal rådgivning

I vissa kommuner finns möjlighet till kostnadsfri juridisk rådgivning genom medborgarkontor, konsumentvägledare eller socialtjänsten. Till exempel erbjuds det hos Umeå Kommun juridisk hjälp inom fyra områden:
- Konsumentrådgivning
- Budget- och skuldrådgivning
- Energi- och klimatrådgivning
- Familjerådgivning och familjerätt
5. Juridisk hjälp via fackförbund
Om du är med i ett fackförbund kan du ha rätt till juridisk rådgivning eller till och med biträde, särskilt vid familjerättsliga eller arbetsrelaterade tvister. Kolla upp om du får det genom Kommunal, Unionen, IF Metall, Lärarförbundet, Vision eller vilket fackförbund du är medlem i.
Begreppet pro bono inom juristbranschen
Begreppet pro bono används i Sverige men inte lika ofta eller formellt som i vissa andra länder, som USA eller Storbritannien. I Sverige handlar det i praktiken om att jurister eller advokater erbjuder gratis juridisk hjälp utan ersättning, ofta för att stötta individer eller organisationer med begränsade resurser.
Här är några sätt på vilket det förekommer:
1. Ideellt arbete genom advokatbyråer
Vissa byråer erbjuder kostnadsfri rådgivning till exempelvis kvinnojourer, barnrättsorganisationer eller människorättsprojekt.
2. Samarbeten med ideella organisationer
Fackförbund, Röda Korset, Amnesty, Civil Rights Defenders och andra ideella aktörer samarbetar ibland med jurister som bistår utan att ta betalt.
3. Enskilda initiativ från advokater
Vissa advokater väljer att ta sig an fall utan arvode för att de anser att det är moraliskt eller rättsligt viktigt.
👉 I Sverige är det förbjudet för advokater att ta betalt genom så kallad contingency fee (lat. pactum de quota litis), alltså att de får betalt endast om de vinner, ofta en procentandel av det skadestånd som klienten tilldöms. Provisionsbaserad ersättning är inte tillåten enligt det svenska Advokatsamfundets etiska regler. Du kan alltså inte avtala med en advokat om att få hjälp gratis och betala i efterhand bara om ni vinner ditt case.
När en svensk advokat arbetar gratis är det oftast av etiska skäl, samhällsansvar eller för att hjälpa en utsatt person eller grupp. De räknar då med att förlora tid och pengar, men ser det som en investering i yrkesetik, rättvisa – eller PR.