Gratis ljudböcker på svenska

Att lyssna på böcker istället för att läsa har blivit väldigt populärt. Många lyssnar på ljudböcker när de åker buss, bil eller tränar. Varje dag finns stunder då vi väntar på att komma fram eller vill fördriva tiden med något intressant och spännande. Varför då inte passa på att testa lite gratis svenska ljudböcker.

Lyssnar på ljudböcker, hörlurar och mobil

Ladda ner ljudböcker fritt hos biblioteket

De allra flesta bibliotek i Sverige erbjuder låntagare att lyssna på strömmande ljudböcker gratis. Vi kan tyvärr inte ge något heltäckande tips på hur du gör, så vänd dig till ditt närmsta bibliotek för att få veta mer om hörböcker.

Generellt funkar det så att man loggar in på bibliotekets hemsida med sin inloggning. Där brukar de ha lagt alla böcker som finns inlästa i en särskild kategori.

En ljudbok lånas på samma vis som en vanlig bok och ger då tillgång till boken en bestämd tidsperiod. Det kan finnas begränsningar på hur många ljudböcker man kan ha lånat samtidigt.

Skärmdump från Umeå Bibliotek e-ljudböcker
Så här ser det ut när man lånar en e-ljudbok genom Umeå Bibliotek

Ljudboken lyssnar man sedan på direkt via sin inloggning genom datorn eller mobilen. Många bibliotek har också appar som man kan ladda ner till sin smartphone.

Prova streamingtjänster för ljudböcker gratis

Alla ljudböcker finns inte att få tag på genom biblioteken. Ett större utbud finns hos några av de populära streamingapparna för ljudböcker. För att vi som lyssnare ska få en chans att testa brukar de erbjuda en testperiod gratis i början.

Här är några av de största tjänsterna för streaming och nedladdning av ljudböcker. Deras utbud är brett och täcker allt från deckare, biografier, romantiska romaner och faktaböcker. Det mesta är inläst på svenska men det finns även en del inläst på originalspråk som engelska.

NamnProvperiodOrd.pris
» Nextory1 månad129 kr
Bookbeat1 månad99 kr
Storytel2 veckor169 kr
Kobo30 dagar129 kr
Audible30 dagar109 kr (£7,99)

Alla ljudboksappar är upplagda som månadsabonnemang, utan bindningstid så man kan avsluta när som helst. Priset varierar från 139 kr till 169 kr men under de två första veckorna får man i regel alltid lyssna gratis.

Är ni flera i familjen kan man teckna familjeabonnemang till rabatterat pris så slipper ni betala fullpris var och en.

För- och nackdelar med betaltjänster för ljudböcker

Om du är en som gillar att hålla hårt i plånboken och aldrig betala en krona för mycket kanske du gillar att läsa listor med fördelar och nackdelar. Det här är vår tankar kring helt gratis lyssning hos biblioteket eller att prenumerera på ett ljudboksabonnemang.

Biblioteken har begränsningar som för vissa kan upplevas störande. Det vi själva fått erfara är att man endast kan ha ett ljudbokslån i taget. Vill man kunna växla mellan olika böcker går det alltså inte utan man får nöja sig med att lyssna på samma bok.

Det är en nackdel då man lessnar och tycker att boken var dålig, inte spännande eller kanske kom på att man redan hört den förut. Umeå Bibliotek har begränsat så man endast kan låna en ljudbok per sju-dagars period.

Där har abonnemangstjänsterna en klar fördel eftersom man har obegränsat antal böcker man kan lyssna på i taget. Du kan köra GWs senaste deckare på väg hem från jobbet och en peppande bok om hälsa och träning på löprundan.

Lyssna på ljudböcker gratis utan registrering

Att få tillgång till ljudböcker helt utan att behöva registrera sig på nåt sätt är svårt. Ett ställe där du kan lyssna gratis är på Youtube, där det faktiskt finns en del ljudberättelser.

Bibliotekens ljudboksapp är helt gratis men du måste ha ett lånekort och det kräver ju en viss form av registrering.