Gratis färganalys: hitta din färgsäsong

Färganalys hjälper dig att hitta färger på sminket och kläderna som passar dig bäst. Det finns proffs som gör detta mot betalning men även gratis färganalys på nätet. Låt oss titta närmare på ämnet och ge dig några tips på hur du kan gå vidare och hitta din säsong och färgpalett.

ansikte med många olika färger

Vad är färganalys?

Färganalys, ofta associerad med begreppet ”Säsongens färganalys”, är en metod som används för att bestämma vilka färgpaletter som bäst kompletterar en individs naturliga hudton, hårfärg och ögonfärg.

Under 1980- och 1990-talen blev denna teknik särskilt populär, med rådgivning och guider som hjälpte människor att välja kläder, smink och till och med hårtoner som förhöjde deras naturliga skönhet genom att framhäva deras unika färger.

Metoden delar in människor i fyra huvudkategorier eller ”säsonger”:

  • Vinter
  • Sommar
  • Höst
  • Vår

Varje säsong representerar en uppsättning färger som antas vara mest smickrande för personen. Till exempel, individer kategoriserade som ”Vinter” tenderar att ha starka, klara kontraster i sitt utseende och ser bäst ut i djupa, intensiva färger, medan de med en ”Vår”-profil ofta har en ljusare, varmare palett som komplement.

cirkel med de fyra årstiderna visualiserade

Tankarna om den här typen av analys har sitt ursprung från Johannes Itten som på 1920-talet var konstlärare vid Bauhausskolan. Han studerade sina elever och såg att de omedvetet valde färger från paletten utifrån deras egen hud-, hår- och ögonfärg.

Färganalysens återtåg drivet av sociala medier

Denna trend verkar återuppstå och är väldigt populär på Tiktok, Youtube och andra sociala medier. Återkomsten är driven av ett växande intresse för personlig stil och önskan att anpassa utseendet till sina egna drag.

Sociala medier och influencers har en stor roll i denna återupplivning, där de delar tips, tutorials och material som ska hjälpa följare att göra egna färganalyser.

stylist väljer ut kläder som passar din gratis färganalys

Priset för en färganalys

Att få en färganalys utförd kostar cirka 2000 kr och går att kombinera med stilanalys. De som utför det är verksamma inom skönhets- eller modebranschen och erbjuder tjänsten som ett sätt att hjälpa sina kunder hitta en stil som passar och som de känns trygg med.

En köpt färganalys är paketerad och du får ett personligt häfte som du kan ha som stöd när du ska köpa nytt smink eller nya kläder.

Enkel och gratis metod för att hitta din färg

Om du vill slippa betala tusenlappar kan du läsa på och göra din egen gratis färganalys. Lär dig om hur indelningen av säsongerna funkar och vilka tecken man ska leta efter i hår, ögon och hy.

Det finns vissa grunder att luta sig mot och det enda du behöver är en spegel.

VÅR

Blont, ljusblont eller rött hår
Ljusa ögon
Persikofärgad hy

Sommar

Mörkblont eller råttfärgat hår
Gråaktig ögonton
Rosaaktig hy

Höst

Varmbrunt eller rödaktigt hår
Varma ögon
Gyllene hy

Vinter

Mörkt hår
Mörka eller klara ögon
Elfenbensvit hy

Appar för gratis färganalys


Mer på ämnet