Ta grönt kort för golf gratis

De flesta golfbanor kräver att spelaren har Grönt Kort, ett bevis på att man genomgått en utbildning om spelet och reglerna. Det funkar lite som körkortet där du först lär dig teoretiska kunskaper och sedan gör ett spelprov.

gör spelprovet för sitt Grönt Kort i golf
Vissa moment i processen att ta Grönt Kort är gratis

Stegen för att ta ett Grönt Kort är:

  1. Registrera dig på Golf.se för att få ditt unika Golf-ID (gratis)
  2. Börja plugga på de teoretiska kunskaperna som finns online på Grönt Kort-webben (gratis)
  3. Gör kunskapstestet online på Min Golf och se till att du får godkänt.
  4. Lista dig hos en golfklubb och gör spelprovet (kostnad: greenfee)
  5. Registrera ditt godkända spelprov på Min Golf (gratis)

Ett spelprov består av nio hål på en banvärderad golfbana och kravet är att du måste få minst 18 poäng på handicap 54,0. Provet måste genomföras tillsammans med någon som redan har Grönt Kort och är medlem i en golfklubb.

Det som kan komma att kosta dig pengar är såklart utrustning, avgift för att träna på drivingrange och greenfee när du gör spelprovet. Behöver du hjälp med träningen kan man boka lektioner med en golftränare, och det kostar såklart också pengar.

Det finns nybörjarutbildningar på de flesta golfklubbar i Sverige och i det ingår oftast även medlemskap i klubben.

Grönt kort för barn upp till 12 år

Barn som är under 12 år har specialanpassade regler för att få Grönt Kort. Frågorna i kunskapstestet är barnanpassade men görs på samma sätt via Min Golf.

Spelprovet kan utföras på tre olika sätt:

  • Spela 9 hål på en 100-bana och klara det på 45 slag eller färre
  • Spela 9 hål på en banvärderad golfbana med utslag från 150 meter och få minst 18 poäng. Alla hål räknas som par 3.
  • Spela 9 hål på en banvärderad bana från slopad tee. Målet är att få 18 poäng på handicap 54,0 – alltså samma spelprov som för vuxna.

En till skillnad är att ett godkänt spelprov endast ska visas upp för golfklubben, tränaren eller ledaren. Det ska alltså inte registreras på Min Golf.

Svårt att få det gröna kortet helt gratis

Att helt gratis ta det gröna kortet är svårt eftersom du måste betala greenfee när du ska göra spelprovet. Det finns en del klubbar som erbjuder en gratis greenfee när man blir medlem. Ett medlemskap i en golfklubb kan vara på några hundralappar till flera tusen.

Om du vill spela golf men inte har ett Grönt Kort kan du leta efter en så kallad Pay-and-Play golfbana. Svårighetsgraden på de banorna är inte tillräckligt svåra för att rundorna ska kunna kvalificera för registrering på Min Golf. Priset för att spela på såna här banor ligger kring 100-200 kr för vuxna och hälften för barn.